Oprichting en lokaliteiten.

De B.C. Delfzijl is opgericht op 1 februari 1959 en is per 1 december 1959 aangesloten bij de K.N.B.B.

blaauwEr werd gespeeld in Café Dijkstra, Oude Schans 43.Helaas kon men daar maar beschikken over één biljarttafel en om meer speelruimte te creëren verkaste men op 9 april 1963 naar Hotel Delfzijl (Gerdes), Marktstraat 4 waar twee biljarts aanwezig waren.

Echter, als gevolg van gerezen grieven ten aanzien van de lokaliteit, werd met algemene stemmen op 24 december 1964 besloten uit te zien naar een andere locatie.

Die werd snel gevonden. Op 12 januari 1965 keerde en terug naar Café Dijkstra, Oude Schans 43, waarbij J. Swart er naar streefde op zeer korte termijn twee tafels speelklaar te hebben.

Vanaf die periode is de dinsdagavond ingesteld. Er is later nog eens geprobeerd de maandagavond te introduceren (in het Zeemanshuis), maar dat bleek geen succes te zijn. Sindsdien is de dinsdagavond de traditionele speel avond gebleven.

gerdesOndertussen was in 1976 W. Blaauw de nieuwe eigenaar geworden. Nog tien jaar zou men daar blijven spelen, totdat door verkoop van Café Dijkstra in 1986 aan de gemeente de competitie en voorwedstrijden moesten worden onderbroken en men weer op zoek moest naar een nieuwe accommodatie, welke werd gevonden in het Zeemanshuis, Landstraat 10.

Café Dijkstra was toch wel de plaats waar het langst gespeeld werd, onder één dak wel te verstaan, n.l. 21 jaren, van 1965 tot 1986.

Tot ieders grote tevredenheid, want Wim Blaauw was een uitstekend gastheer. De gebakken vis en mosselen waren overheerlijk!. Er wordt beweerd dat vele echtgenotes de volgende dag merkten, dat manlief weinig trek in eten had. Tja waar zijn die tijden gebleven!

zeemanshuisOp 5 februari 1987 hervatte men in het Zeemanshuis de competitie op liefst drie biljarts maar al in het volgend jaar, in 1988, werd dit tehuis voor zeevarende gesloten.

De drie biljarts werden door de verenigingen B.C.D., Karambool en De Poedel gekocht en meegenomen naar het nieuwe pand, het Cultureel Centrum De Molenberg, dat de oude bioscoop zaal De Hanekamp tot onze beschikking stelde.

Later in 1993 werd er intern verhuisd naar de zaal aan de voorkant, 't Zwicht, te bereiken via de ijzeren trap.

molenberg
"the bridge to the stars"

Hier staan vier biljarts, waarop men tot op heden vol overgave de "Koning der Spelen" beoefent.